Календар на културните събития в Община Пловдив през 2008 г.

Наименование на събитието Време и място Анотация  за събитието Организатори

1.

Търж. отбелязване на 160-годишнината от рождението на Христо Ботев

6 януари Цар Симеоновата градина

Слово за поета и поднасяне на венци и цветя пред паметника му. Присъства политическият и културен елит на Пловдив. Участват  военен духов оркестър и почетна рота.

Община Пловдив- Отдел “Култура”

2.

Търж.отбелязване на 1-годишнината от Освобождението на Пловдив от османско владичество

16 януари Градската градина

Слово за Освобождението на Пловдив и поднасяне венци и цветя пред паметника на капитан Бураго. Присъства политическият елит на града, участват военен духов оркестър и почетна рота.

Община Пловдив – Отдел “Култура”

3.

Търж. отбелязване на 135-годишнината от гибелта на Васил Левски

19 февруари Централната алея на Бунарджика

Слово за Левски и понасяне венци и цветя пред паметника му. С участието на политическия елит на Пловдив, военен духов оркестър и почетна рота.

Община Пловдив– Отдел “Култура”

4.

 

Тържествено отбелязване на Националния празник на България и 130-годишнината от Освобождението от османско владичество

3 март Паметник на руските освободители на хълма Бунарджик

Честването на Трети март – национален празник на България, включва тържествен молебен в храма “Св.св.Петър и Павел” и тържествено поклонение пред Паметника на руските освободи-тели на Бунарджика, в което участва политическият елит на Пловдивска област. В навечерието на празника и на самия Трети март се организира програма от концерти, изложби и други културни прояви. Отслужва се панихида за загиналите български опълченци на паметника им на Централни гробища.

Община Пловдив- Отдел “Култура”

5.

Международен пленер на Графичното ателие

м.март – декември Графична база на СХУ”Цанко Лавренов”

През 200г. Графичният пленер ще се проведе за 14-и път. Еже- годно участват по 8 автори,като подборът им става с конкурс. В пленера досега са участвали утвърдени български графици,как-то и изявени творци от Македония, Франция, Гърция и други. С творбите от пленера се урежда изложба през м.февруари след-ващата година в изложбената зала на ул “Гладстон” 32.

Община Пловдив – Отдел “Култура” Дружество на пловдивските  художници ул. “Гладстон” 32

6.

Великденски празници

25 - 30 април

В програмата са включени Великденска изложба на Дружеството на пловдивските художници и Великденски концерт на Биг-бенд “Пловдив”, както и други концертни изяви на откритата сцена на площад “Ст.Стамболов”.

Община Пловдив - Отдел “Култура”

7.

Великденски музикален фестивал

25 - 30 април Концертна зала

Програмата на фестивала включва симфонични концерти на пловдивското оперно-филхармонично дружество с участието на изтъкнати солисти от страната и чужбина. Провежда се за девети път.

Оперно-филхармо-нично дружество пл. “Централен” 1 Община Пловдив- Отдел “Култура”

8.

Връчване на Награда “Пловдив” в областта на изкуството

 

22 май Драматичен театър

Награда “Пловдив” е ежегодно отличие на Община Пловдив за ярки постижения в културния живот на града през предходната година в разделите литература, художествен превод, театър, музика, изобразително изкуство, архитектура, журналистика и фотография. Дава се и специална награда за дарители и спомоществователи в областта на културата. Носителите на наградата се определят от специализирани комисии за всеки от осемте раздела. Наградите се връчват от Кмета на Пловдив на тържество в Драматичния театър. Награда “Пловдив” е учредена през 1981 г.

Община Пловдив – Отдел “Култура”

9.

Тържествено отблязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

11 - 24 май Паметник на Св.св.Кирил и Методий на пл. “11 май” Откр.сцена на пл.Стамболов Концертна зала

 

Тържествата започват на 11 май с честване деня на славянските първоучители на паметника им пред ГХП “Св.св.Кирил и Методий” и литийно шествие до барелефа на двамата братя на ул.”Съборна” 14а, където преди 156 години е било първото в България честване на Св.св.Кирил и Методий. На самия 24 май се организира тържество пред паметника и празнично шествие до пл. “Ст.Стамболов”. На откритата сцена пред Общината се изнасят концерти на ученически колективи, на фолклорни и естрадни състави. В празничната програма са включени концерт на любителски читалищни колективи, музикално-поетични вечери и изложба от фонда на Отдел “Култура”.

Община Пловдив – Отдел “Култура”

10.

Международен фестивал за камерен театър “Черната кутия”

м. юни /неопределено/ Къща  “Хиндлиян” - Старинен Пловдив

Фестивалът се провежда за втори път. През 2007 г. първото му издание имаше мото “Мелпомени за Мелпомена” и селектор проф.Крикор Азарян. Представени бяха шест постановки на театри от България, Македония и Германия в двора на Къща “Хиндлиян” в Стария град.

Министерство на културата Община Пловдив-Отдел “Култура”

11.

Фестивал на
старата градска песен “Нежни чувства”

м. юни
/неопределено/
Градски дом на културата

Фестивалът на старата градска песен се провежда за осми път. В него участват състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Освен стари градски в репертоара им могат да бъдат включени и авторски песни.

Община Пловдив-Отдел “Култура”

12.

Тържествено отбеля-зване Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

2 юни Цар Симеоновата градина

Слово за Христо Ботев и поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета в Цар Симеоновата градина. Присъства политическият и културен елит на града, участва почетна рота и военен оркестър. Община Пловдив – Отдел “Култура”
13.

Международен фестивал на камерната музика

10 – 20 юни Етнографски музей

Най-стар и единствен по рода си в България. Провежда се за 44-и път в двора на Етнографския музей в Старинен Пловдив. Сви-детелство за международния авторитет на фестивала е участие-то на изпълнители като Ифра Нийман,Святослав Рихтер,Данаил Шафран,Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Минчо Минчев, Юри Буков,състави като Парижки камерен оркестър, Оркестър “Ерфрут”,“Инглиш Симфони”,“Лондонска серенада”, “Шидлоф квартет” и други.

Община Пловдив – Отдел “Култура” Министерство на културата Национален център за музика и танц

14.

Връчване на Националната награда
“Христо Г.Данов”

м. юни
/неопределено/

Националната награда “Хр.Г.Данов” е учредена през 1999 г. във връзка с провеждането на Европейския месец на културата. Присъжда се всяка година по случай 24 май за принос в нацио-налната книжовна култура през предходната година. Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив.

Министерство на културата
Национален център
за книгата

Община Пловдив- Отдел “Култура”

15.

Дни на литературата и книгата “Пловдив чете”

м. юни
/неопределено/

Старинен Пловдив

За първи път проявата бе организирана през 2003 г. През дните “Пловдив чете” издателства от цяла България представят про-дукцията си, организират се литературни четения, премиери на книги, базари и др. на улиците и в къщите на Стария град.

Община Пловдив – Отдел “Култура”

Пловдивските издателства
16. ХХІІ фестивал на оперното изкуство

м. юни - юли
/неопределено/

Античен театър
На сцената на Античния театър се изнасят спектакли на оперите на Джузепе Верди и други велики композитори. Фестивалът се закрива с гала-концерт “Най-доброто от Верди”. Досега фестивалът има 21 издания.

Оперно-филхар-монично дружество
пл. “Централен” 1
Община Пловдив – Отдел “Култура”

17.

Международен
пленер по живопис

1 – 10 юли Старинен Пловдив

Провежда се ежегодно през месец юли в Стария град. В своята над 30-годишна история е събирал художници от Гърция, Испа-ния, Швеция, Русия, Чили, Корея, Македония, Армения, Полша, Чехия, Унгария, Германия, Швейцария, Кувейт, Япония, ЮАР и др. Пленерът завършва с изложба на създадените творби и се изгражда фонд към Отдел“Култура”. Община Пловдив – Отдел “Култура”
18. Тържествено отбелязване на 171-годишнината от рождението на Васил Левски

18 юли Паметника на Левски на Хълм Бунарджика

Слово за Левски и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола на централната алея на Бунарджика. С участието на политическия елит на Пловдив, военен духов оркестър и почетна рота. Община Пловдив – Отдел “Култура”
19.

Международен фолклорен фестивал

28 юли –
1 август Античен театър

През 2007г. ще бъде 15-ото издание на фестивала. Открива се с атрактивно шествие на участниците по главната улица на Пловдив. Спектаклите се изнасят на Античния театър и на Откритата сцена на пл.“Ст.Стамболов”. Във фестивала досега са взели участие фолклорни танцови състави от Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Молдова, Русия, Грузия, Беларус, Полша, Чехия, Италия, Франция, Египет, Нигерия, Мексико, Португалия, Коста Рика, Пуерто Рико, Индия и други. Община Пловдив –Отдел “Култура”
20. Тържествено честване на Шести септември – Ден на Съединението на България и празник на Пловдив

6 септември Паметник на Съединението

Честването на Шести септември – официален празник на Бълга-рия и празник на град Пловдив, включва тържествен молебен в катедралния храм “Св.Богородица” и тържествена заря–провер-ка пред Паметника на Съединението с участието на политичес-кия елит на държавата. За празника се организира програма с концерти, изложби, спортни прояви и други,които се провеждат в навечерието на Шести септември и в самия ден на празника. Община Пловдив – Отдел “Култура”
21. Тържествено отбелязване на Деня на народните будители

1 ноември Градски дом на културата

На Първи ноември е посветен празничен концерт с участието на фолклорни ансамбли, хорове, куклено-театрални и балетни формации и др. Организират се изложби, срещи с читалищни дейци, поклонения пред паметници на народни будители. В катедралния храм “Света Богородица” се отслужва благодарствен молебен. Община Пловдив – Отдел “Култура”
22. Национален конкурс за цигулари “Добрин Петков” м. ноември /неопределено/ Концерт. зала Община Пловдив – Отдел “Култура”
23. Коледни и новогодишни празници 15 – 31 декемвриКонцертна зала, Открита сцена Организацията на празниците започва с коледната украса на града. Изнасят се концерти народна, класическа и популярна музика на откритата сцена, както и в концертните зали. От 1999 г. се организира тържествено посрещане на Новата година на площад “Централен”. Община Пловдив – Отдел “Култура”
24. Годишна изложба на пловдивските художници

м. декември
/неуточнено/
Изложб. зала “Гладстон” 32

Представя най-добрите творби от годишната продукция на пловдивските живописци, графици, скулптори и приложници. Открива се в навечерието на Коледа.

Община Пловдив – Отдел “Култура”

Е С Е Н Е Н С А Л О Н Н А И З К У С Т В А Т А `2 0 0 7

Наименование на събитието Време и място Анотация  за събитието Организатори

1.

Концерт – откриване

Антич.театър 1 септември

  Община Пловдив – Отдел “Култура

2.

Национални
есенни изложби

1 - 30 септември Старинен Пловдив

Началото е поставено през 1967 г. с камерна изложба акварели на Георги Божилов – Слона, в двора на Атанас Кръстев/Начо Културата/. Постепенно от камерни изложби на пловдивски автори те прерастват в национални. Характерно за есенните изложби в Стария град е показването на живопис, графика и пластика в откритите дворни пространства на възрожденските къщи. През годините в изложбите са били представени творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков,Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов - Слона и мн.др.

Община Пловдив – Отдел “Култура”

Дружество на пловдивските художници ул.”Гладстон”№32

3.

Седмици на
съвременното изкуство

м. септември – м. октомври Баня “Старинна”

Проявата стартира неофициално през 1994 г., а три години по-късно Сдружение “Изкуство днес” е учредено като основен ор-ганизатор на форума. Представя съвременни решения в изобра-зителното изкуство, като освен мултимедийните и компютърни-те проекти и инсталации в седмицата е отделено време за аван-гардни изяви на други изкуства – театър, музика, литература. Досега във форума са взели участие творци от България,Дания, Холандия,Франция,Германия,САЩ,Италия,Швейцария и др.

Сдружение
“Изкуство днес”
бул. “6 септември”
Баня “Старинна” Община Пловдив –Отдел “Култура”

4.

Международен
фестивал
“Пловдивски джаз вечери”

2 - 5 септември Лятно кино “Орфей”

Фестивалът се провежда за четвърти път. В първите три изда-ния участваха известни джаз-музиканти от Италия, Украйна, САЩ, Гърция, Унгария, Франция, Македония и България. Председател на артистичния съвет е Милчо Левиев.

Община Пловдив – Отдел “Култура”

5.

Международен
симпозиум по скулптура

м. септември ЦарСимеонова градина

Провежда се за десети път. Всяка година участват 10 скулптори, като подборът им се извършва с конкурс. Досега в симпозиума са участвали изявени скулптори, както от България, така и от Гърция, Македония, Румъния, Франция и други. Работи се в камък или дърво на открито в Цар Симеоновата градина. Постоянен ръководител на симпозиума е скулпторът Николай Савов.

Община Пловдив –
Отдел “Култура” Дружество на пловдивските художници

6.

Международен театрален
фестивал
“Сцена на кръстопът”

10 - 23 ептември Драматичен театър Античен театър Куклен театър

Фестивалът се реализира по съвместен проект с Международ-ния институт за Средиземноморски театър – Мадрид, и досега има десет издания. На него водещите български театри пред-ставят актуалните си постановки за сезона, като спектаклите са обединени от обща тема. Досега във фестивала са участвали и театри от Гърция, Румъния, Украйна,Македония, Испания,Анг-лия и други страни. Художествен ръководител на фестивала е Стефан Данаилов. За първи път през 2002 г. бе експериментира- на нова форма – т.нар. “Театър на улицата” /скечове, гротескни спектакли на открити пространства/.

Община Пловдив – Отдел “Култура”
Българска национална телевизия Министерство на културата
Национален център за театър Драматичен театър - Пловдив

7.

Международен куклено-театрален фестивал

“Двама са малко – трима са много”

м. септември
/неопределено/ Куклен театър - Пловдив

През 2007 г. ще бъде 17-ото издание на фестивала. На него се представят български и чужди куклено-театрални формации със спектакли с участието на не повече от трима актьори.През годи-ните във фестивала са участвали със свои продукции и водещи куклени театри от много европейски страни – Гърция, Македо-ния, Румъния,Русия, Франция,Холандия,Турция,Полша,Слова-кия и други. Фестивалът има конкурсен характер. Наред с офи-циалното има и детско жури, което дава своя награда.

Държавен куклен театър - Пловдив

Министерство на културата

Община Пловдив – Отдел “Култура”

8.

Празник на Стария град

27 септември Старинен Пловдив

В последната събота на септември на откритите пространства в Стария град се изнасят концерти на фолклорни танцови и вокални групи, джаз-балетни формации, хорове, рок и джаз групи, състави за стари градски песни. Община Пловдив Общински институт “Старинен Пловдив”Отдел “Култура

9.

Нощ на музеите и галериите 26 септември От 20 ч. до 3 ч. в нощта на последния петък на септември жителите и гостите на Пловдив имат свободен достъп до общинските и частните галерии и музеи в града и до атракци-ите, които организира всеки от тях. Провежда се за четвърти път. Община Пловдив Общински институт “Старинен Пловдив”
Отдел “Култура”Частните галерии

10.

Пловдив Рок Фест

м. септември
Открита сцена парк“Рибница

В рамките на Пловдив Рок Фест се организират концерти на популярни рок групи и солисти от Пловдив и цялата страна. Община Пловдив – Отдел “Култура”
11. Цикъл
“Пловдивски цигулари”

м. октомври Балабанова къща

Представянето на именити пловдивски музиканти започна през 2007 г. с цикъла “Пловдивски пианисти” с участието на Ромео Смилков, дуо Анастас и Дора Славчеви и Георги Кънев. Община Пловдив – Отдел “Култура” АМТИИ - Пловдив
12.

Международен фестивал на китарата

началото на м.октомври Куклен театър

Това е третото издание на фестивала. През 2006 г. и 2007 г. в него участваха състави и соло-изпълнители от Франция, Босна и Херцеговина, Гърция, Унгария, Полша, Италия и България.

Община Пловдив- Отдел “Култура”

13. Немско-български графичен пленер

м.октомври /неопределено/

Пленерът се организира съвместно с Центъра за срещи Саксо-ния-Анхалт с участието на графици от Германия и България. За първи път форумът бе проведен през 2007 г.

Община Пловдив- Отдел “Култура” Център за срещи Саксония-Анхалт

14. Изкуството на цирка

м. октомври
/неопределено/ Цирков плац в ЖР “Тракия

За втори път в Пловдив ще гостува прочутият не само в Бълга-рия, но и в Европа Цирк “Балкански” с ръководител Алексан-дър Балкански.

Община Пловдив- Отдел “Култура”

15. Международни дни на
фотографията

м. октомври
/неопределено/ Старинен Пловдив

Фотографският форум досега е провеждан над 15 пъти. Включ- ва авторски изложби във възрожденските къщи и дворове на Стария град, кръгла маса и пленер с фотографите-участници. Със свои изложби във форума са взели участие най-известните български фотографи, както и утвърдени творци от Германия, Австрия, Франция, Англия, Швейцария, Холандия, Ирландия, Япония, Израел и др. В реализацията на изложбите неоценимо е съдействието на чужди културни центрове и посолства – Гьоте институт, Про Хелвеция, Британския институт и други.

Община Пловдив- Отдел “Култура” Фондация “Фотографско средище” бул. “Руски” № 51

16. Международен телевизионен фестивал “Златната ракла”

м. октомври –ноември Новотел “Пловдив”

Започнал като фестивал на телевизионните театри, “Златната ракла” прераства в общотелевизионен и вече има 32 издания. Има конкурсен характер. Дават са награди за режисура, за му-зика, за актьорско изпълнение, както и специални награди на институции и творчески съюзи. Своя награда присъжда и дет-ско телевизионно жури. Фестивалът има широко международно участие, като досега в него са представили свои телевизионни програми повечето европейски и азиатски страни.

Българска национална телевизия

Община Пловдив- Отдел “Култура”

Адрес за контакти: ОБЩИНА ПЛОВДИВ – ОТДЕЛ “КУЛТУРА”
ПЛОВДИВ, 4000, УЛ. “КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР І” № 35
ТЕЛЕФОНИ: 032/ 62-32-05, 62-44-34 ТЕЛ./ФАКС 032/63-22-69
E-MAIL: KULTURA @ PLOV.OMEGA.BG

Забележка: Информацията не включва междувременно възникващи инициативи.

   

 

МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ

„ДЕВЕТ ХИЛЯДИ ПРОЛЕТНИ НАДЕЖДИ”

 

12 - 18 май 2008 г.


12 МАЙ – 9 ч. ИЗЛОЖБА НА ОТКРИТО В СТАРИЯ ГРАД НА СВЕТЛОЗАР СТОЯНОВ (ЛАПИДАРИУМ ДО УПРАВЛЕНИЕ „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ) „МАНАСТИРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ – ЧАС ПО ПРАВОСЛАВНО ВЕРОУЧЕНИЕ”

18 ч. ОТКРИВАНЕ НА ПРОЛЕТНИТЕ ПРАЗНИЦИ БАЛАБАНОВА КЪЩА, С ИЗЛОЖБА „Девет хиляди пролетни надежди” на художника Николай Янакиев – живопис

 

            13 МАЙ  ОСВЕЩАВАНЕ НА МУЛДАВСКИЯ РИТУАЛЕН АНСАМБЪЛ В МАНАСТИРА „СВЕТА ПЕТКА МУЛДАВСКА” – 12 ч.

ТВОЯТА ПЪРВА ОРФИЧЕСКА ВЕЧЕР, КЛУБ ОРФЕЙ (ТРАКИЙСКИ СТАН), ОТ 20 Ч.

 

            14 МАЙ, 18 ч – ФОРУМ НА ДРЕВНАТА КУЛТУРА

ОТКРИВАНЕ НА ЕКСПОЗИЦИЯТА „СЪРЦЕ, ЗАРОВЕНО ЗАВИНАГИ В ТРАКИЙСКИТЕ МОГИЛИ”, В ГАЛЕРИЯТА НА ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ НА УЛ. ГЛАДСТОН

 

            15 МАЙ – 11 ч – ОТКРИВАНЕ НА ПЪРВИ ПРЕГЛЕД НА БЪЛГАРСКИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ И ИСТОРИЧЕСКИ ФИЛМ  В КЛУБ ОРФЕЙ (ТРАКИЙСКИ СТАН)

 

            16 МАЙ, 19 ч. – РЕЦИТАЛ НА ХАЙГАШОД АГАСЯН В КЛУБ ОРФЕЙ (ТРАКИЙСКИ СТАН)

 

            17 МАЙ 20 ч. АНТИЧЕН ТЕАТЪР, СПЕКТАКЪЛ „ТРАКИЙСКИЯТ ДУХ, НАЧАЛОТО”  С УЧАСТИЕТО НА АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ” И БАЛЕТИСТИ ОТ ОФД ПЛОВДИВ. ХОРЕОГРАФИЯ Д-Р ЖЕЛКА ТАБАКОВА

 

            18 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ.

„ РИТУАЛЪТ” - ДЕН НА КЪЩИТЕ-МУЗЕИ В СТАРИЯ ГРАД

 

 

 

 

 

             УЧАСТНИЦИ:

 

Музеите в Пловдив

Къщите-музеи в Стария град

Aнтичния театър

Клуб Орфей

Творчески състави

Изявени творци

 

ОРГАНИЗАТОРИ:

 

Община Пловдив

Управление Старинен Пловдив

Музеите

Клуб Орфей уелнес АД

Списание „Клуб Орфей”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Община ПловдивСъвет по туризъм - ПловдивОбщински институт "Старинен Пловдив"Държавна агенция по туризмаМеждународен панаир "Пловдив"Асоциация на екскурзоводитеБългарска ресторантска и хотелска асоциация
Created by Inspire - Web Design and Software Solutions
Контакти
Sitemap