Съвременни забележителности

Спиралата

Дата на откриване: 31.12.06 г., а изработването отнема период от 1 година. Цялата 2006 г.Изработена е от Арт Център Пловдив по повод членстовто на България в Европейския съюз по инициатива на бивишия кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков . Проектът е на Жорж Трак. Представлява синтез от метал, вода и светлина, обединени в продтранствена композиция. Присъстващи са трите безкрайни геометрични форми - спирала, кръг и квадрат. Авторът споделя, че чрез тях символизира разивитието, вечоно търсещо своята завършеност.

Паметникът на кан Крум:


Издигнат е в ЖК Тракия. Инициатор на проекта е кмета на град Пловдив Славчо Атанасов с подкрепата на медийни партньори, директора на НИМ, КЦМ - Пловдив и др. паметникът е открит на 4.06.2007 г. в присъствието на видни български политици и общественици начело с президента Георги Първанов.

Паметник на побратимените градове:

Открит е през 2007 година и представлява пътепоказател на побратимените градове с разстоянията от Пловдив до тях.

Паметникът на Съединението:

Изграден е през 1985 г. от скулптура Величко Минеков с размери 12 метра. Фигурата на млада жена олицетворява съединението на България, а двете разперени крила на птица символизират стремежа към единство и свободен живот на двете разединени части на страната / Княжество България и Източна Румелия в годините от 1878 до 1885 г.

Альоша:

Паметникът на Съветската армия, известен с името "Альоша" е издигнат на самия връх на хълма Бунарджик . Построен е през 1954 г. и официално открит 3 години по-късно. Автори са българските скулптури Радославов, Коцев, Топалов и Занков. Представлява внушителна статуя от гранит с размери 10,5 м. Изобразеният воин е прототип на руския войник Алексей Скурлатов. Около фундамента на пеметника има площадка, от която се открива панорамна гледка към Пловдив и Родопите.

Паметникът на Филип ІІ Македонски:

Статуята е открита през 2004 г. по време на мандата на кмета д-р Иван Чомаков и е дело на скулптура Кирил Найденов.

Паметник на Гюро Михайлов:

Намира се в югозападния край на площад Централен, до Военния дом. Скулптурната композиция е дело на проф. Никола Кожухаров, изработена е през 1983 г. Увековечен е подвига на Гюро Михайлов и неговите другари - войници от Източнорумелийската милиция, геройски загинали при изпълнение на служебния си дълг.

 

Паметник на благодарността:

Намира се площад цар Калоян пред Дома на младоженците. Дело е на скулптура Атанас Карадечев и е символ на благодарността за спасяването на пловдивските евреи от концентрационните лагери на Фашистка Германия.

Мемориален комплекс Братска могила:

Намира се в началото на парк " Отдих и култура" в западната част на града. Посветен е на падналите за Освобождението на България от Османско робство и по време на Балканските, Първата и Втората световни войни. В изграждането му през 1974 г. са взели участие скулптурите Любомир Далчев, Ана Далчева, Петър Атанасов и Величко Минеков. В интериорното пространство, редуващи се една след друга, са разгледани сцени от българската история, като всеки образ е сведен до символ. "Робството" е изобразено с издигащи се ръце, оковани във вериги, "Победата" е олицетворена от жизнено момиче. Материалът е бетон, камък и бронз. В центъра на мемериала е обособен възпоменателният огън.

Паметник на пловдивската бохема:

Открит е на 15.01.2008 г. пред Балабановата къща. Автор на паметника е Васил Маргаритов. Изграден по инициатива на Граждански клуб Пловдив със средства от разпродажба на картини от провдивски художници. Представлява патиниран железен диск с вградена в него спирала. Напомня на пловдивчани за духа на Начо Културата, който е символ на пловдивската бохема.

Община ПловдивСъвет по туризъм - ПловдивОбщински институт "Старинен Пловдив"Държавна агенция по туризмаМеждународен панаир "Пловдив"Асоциация на екскурзоводитеБългарска ресторантска и хотелска асоциация
Created by Inspire - Web Design and Software Solutions
Контакти
Sitemap